sobota 19. října 2019

Serotonin - Michel Houellebecq

"Nový román kontroverzního francouzského spisovatele Michela Houellebecqa…"


Proč kontroverzní? Toto je první knížka, kterou jsem od něj četla, a sama jsem netušila, co to bude znamenat. Teď už možná trochu tuším... 
Hned na začátek chci říct, že to není "lehká" četba. Určitě ji nepřečtete za jeden večer, určitě si ji nebudete užívat na dovolené u moře a určitě vás po dočtení nenechá jen tak odejít. 
Příběh vypráví o šestačtyřicátníkovi, který vzpomíná na lásky svého života, bere antidepresiva a už by to rád všechno skončil. Přemítá nad životem svým, nad životem své největší lásky Camille a nad životem dlouholetého přítele ze studií. A neustále dochází k tomu, jak je to všechno hrozný omyl, jak je to beznadějné... Výrazným tématem je zde sex, sexuální touha, naprosto přirozená součást lidského štěstí. Autor využívá velmi naturalistických popisů a otevře i téma pedofilie. Na druhou stranu vás ale hned v dalším odstavci překvapí něžnou úvahou o lásce.

Pro ty z vás, kteří hledáte náročnější literaturu, francouzského autora, autora s osobitým stylem a zároveň NEpropadáte snadno depresím, přečtěte si Serotonin :) 


Žádné komentáře:

Okomentovat