pondělí 13. ledna 2020

První terapie - Anna Fodorová

Anna Fodorová je spisovatelka, která se narodila v Bělehradu, vyrůstala v Praze a současně žije v Londýně, kde pracuje jako soukromá psychoterapeutka. Její román První terapie byl poprvé vydán v roce 2015, u nás pak přeložený vychází v roce 2019. Autorka mimo to napsala také knížku pro děti o krokodýlovi s krizí identity 🐊 

Výsledek obrázku pro první terapie


Román První terapie se odehrává v Londýně a hlavní postavou je zde začínající psychoterapeutka Gail, jejíž první pacientkou je žena, česká emigrantka Alena, která trpí představou, že ji někdo sleduje. Gail se v průběhu terapie pomalu dozvídá více a více o životě své klientky, ponořuje se do něj a tak intenzivně se snaží odhalit pravdu, až se jí samotné její vlastní život začíná rozpadat.
Spousta knížek, hlavně thrillerů, má dnes v popisku "psychologický" - ale teprve u této knížky je takový popis opravdu trefný. Autorka v ní čerpá ze svých vlastních zkušeností psychoterapeutky, a tak se mimo jiné dozvíme také to, jak asi vypadá terapeutická místnost, jak by měla být rozestavěná křesla - spíše k sobě nebo do prostoru? -, jak taková terapie může probíhat a čeho všeho si terapeut všímá. Občas se objeví terminologie nebo diagnóza, odkaz na Freuda... když to shrnu, prostě poznáte, že to psala psycholožka 😀 A to je super! Doplnění o skutečné psychologické prvky pro mě bylo ohromně zajímavé a myslím, že je to ideální knížka pro všechny, které tento obor zajímá (no i pro ty, které ne).
Kromě psychologické linky se mi také líbila ta samotná linka detektivní, kdy vlastně pátráme po pravdě a snažíme se ji najít nejen v hlavě hlavních postav, ale i v reálném světě. Takže je to vlastně taková parádní kombinace psychologie a detektivky a já můžu jen doporučit!
Mimochodem na tomto odkazu najdete rozhovor s Annou Fodorovou na Radiožurnálu, o jejím životě a o První terapii

2 komentáře:

  1. To vypadá vážně zajímavě :) Netradičně, ale zajímavě :) Určitě ze zvdědavosti neodolám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to dobře. Je to zajímavá kombinace, ale teda vůbec si nejsem jistá, zda by mě to bavilo. :)

    OdpovědětVymazat