neděle 17. listopadu 2019

Anna Cima - Probudím se na Šibuji

Nedávno jsem narazila na několik recenzí právě na tuto knihu a protože je to jedna z mých nejoblíbenějších, musím ji tu taky už konečně vyzdvihnout!


Anna Cima je mladá autorka, vystudovaná japanoložka a Probudím se na Šibuji je její první román. Mimochodem, už za něj získala cenu Magnesia Litera za objev roku! A na psaní má prostě talent. Knížka je psaná uvolněně, hovorově a vtipně. Dobře vymyšlená kompozice a provázání jednotlivých rovin děje, což se mi mimochodem hrozně líbí - v jakékoliv knížce, kde je více zdánlivě nesouvisejících linií příběhu a postupně se splétají dohromady.

Příběh je postaven na třech liniích. V první z nich studentka japanologie Jana objeví zapomenutého japonského autora Kawašitu a společně s podivínem Viktorem Klímou ho začnou překládat. Skrze tyto překlady sledujeme druhou linku děje, a to život a osud Kawašity. Třetí, magická část, se odehrává v Tokiu na Šibuji, kde zůstala před lety uvězněná Jana (její "duch") a nemá vůbec ponětí, proč tu je a jak se odtud dostat.

Více bych se do popisu děje nepouštěla, ať jste co nejvíce překvapeni. Každopádně to stojí za to! Dala jsem ji přečíst už sedmi lidem (hej fakt že jo, 7, a i ti z nich, co moc nečtou, to hrozně rychle přečetli!) a byli nadšení 💗 
Jo a mimochodem, je tam spousta paralel z autorčina života - třeba její manžel se jmenuje Igor Címa a v knize je postava Viktor Klíma!

1 komentář: